Caponata er grøntsagsret, som stammer fra Sicilien. Fra tid til anden spises den også sammen med fisk eller med fisk i.
Hvad angår grøntsagerne er auberginen altid omdrejningspunktet sammen med tomaterne. Der findes der utallige lokale varianter af denne stegte eller bagte sag på Sicilien. Den er udgave er den som børnene bare bedst kan lide – og hvor de ikke fravælger auberginerne.
Caponata kan bruges som tilbehør til mange forskellige retter – f.eks. til dejlige pastaretter, til fisk eller i sandwiches. Eller spis den som et let måltid med brød, ris, pasta eller kartoffelmos – I dagens udgave fik vi grov bulgur til.
Til 4 personer
800 gram auberginer skåret i terninger
1 1/4 dl olivenolie
1 stængel bladselleri – skåret i tern
1 løg skåret i tynde skiver
300 gram gode hakkede tomater, kan godt være fra dåse
1 tsk sukker
1 dl hvidvinsesdikke
2 spsk hakkede smuttede mandler
1 spsk sultanaer rosiner
salt/peber
Friske basilikumblade til pynt
Steg grøntsagerne( auberginer, løg, bladselleri ) i olie ved mellem varme i 15 minutter, til de er gyldne, gerne længere. Hvis det bliver for tørt undervejs, så tilføj et par spsk. vand.
Tilsæt de hakkede mandler, rosiner, tomater og hvidvinseddike, rør det godt sammen, og lad det simre i yderligere 10 minutter. Smag til med salt, peber, sukker og evt. mere eddike. Pynt med frisk basilikum.
Server caponataen med brød – eller ris, pasta, bulgur eller kartoffelmos.
Du kan tilføje en lille håndfuld kapers, hvis der skal være ekstra kant.