Gryderet med kalvespidsbryst smager helt klart bedre dagen efter – derfor laver jeg den også klar dagen før i vuggestuen – både for smagens skyld med i høj grad også så kødet er så mørt at de kære små kan spise det uden de helt store besværligheder.
Vi fik kogte nye kartofler til samt kogte grønne bønner, rå lilla gulerødder som blev vendt i en citron/eddike blanding samt ristet sesamfrø.
Det skal du bruge til 4 personer:
1 kg kalvespidsbryst skåret i tern
2 dl æblemost
300 g blandede rengjorte rodfrugter i grove tern: f.eks. selleri, gulerødder og persillerod
2 løg
2 laurbærblade
en håndfuld blandede krydderurter med stilk; f.eks. timian, rosmarin og persille
mel
salt og peber
balsamisk æbleeddike
olie
smør
Sådan gør du:
Gør rodfrugter og løg i stand, og skær dem i grove stykker. Skær kødet i 4×4 cm stykker, og vend kødet i en blanding af mel, salt og peber. Brun kød og rodfrugter i lidt olie og smør i en tykbundet gryde. Kom begge dele i gryden og hæld most over. Kog op og skum urenhederne fra. Tilsæt krydderurter og laurbær. Suppler med vand til kødet er dækket. Lad retten simre cirka 1½ time til kødet er helt mørt og saftig. Vend kødet undervejs. Tag kødet op, sigt skyen og skum den grundigt for fedt (gem grøntsagerne,og kom dem tilbage når du har kogt skyen ind). Kog skyen ind til det halve, og smag skyen til med æbleeddike, salt samt peber.
Varm kød og eventuelt grøntsager igennem i skyen igen, og server med kogte kartofler til.
Jeg lavede også grønne bønner som jeg kogte – lilla gulerødder ( fordi de er så smukke ) – rå skåret i tynde skiver som jeg lige vendte i en blanding af citron/æbleeddike og ristede sesamfrø – super enkelt og velsmagende.